Thursday, June 18, 2009

Aksi Gadoh Aku Bersame Mamat Gangster Maner Ntah

tempat: pusat tusyen adik aku
hari: semalam
waktu: 7:45 p.m.

aku: alamak! dah lambat plak! diorg main pkul 8!
adik aku: ko nak pg maner wan..?
aku: cpt turun! aku nak pg main futsal nie..!
adik aku: owwwhh..! main xajak..!
aku: alamak bdk nie..! byk plak ko pnyer cekadak..! aku tuam muke ko kang..! pg naik cpt..!
adik aku: baik bossh..!

tempat: simpang tiga dekat mcd umah aku
hari: yang sama
waktu: 7:50 p.m.

terus press minyak motor sambil bersiul lagu Call An Ambulance nyanyian Albert Hammond Jr.
sampai satu junction di mana trafic light nyer masih hijau... dgn laju aku press motor aku... tibe2 ader satu kerete dn arh yang bertentangan nak wat u-turn... dier bagi high beam kat aku... aku tak sempat nak brake... aku terus laju... tibe2 aku dgr dier jerit dari dlm kerete dier...

mamat gangster: P***MAK! BODOH!

natijah daripada jeritan dier yang lantang tu telah membuatkan aku kenal mane satu brake dan maner satu minyak... dgn segere aku berhenti ketepi menunggu kereta yg melaungkan kate2 keramat kat aku td... sambil pandang ke belakang dgn muke comel berpipi tembam... padahal marah nie...! grrrrrrrr...!

tapi kereta tu pon berhenti gak... dier takut la tu... aku tunggu dier jalan, tapi x jalan2... tibe2 kpale ligat dgn idea... aku buat2 nak jalan balik... mesti dier pon jalan jgk... so, aku pon jln la... pastu terus aku berhenti secare mengejut ke tepi... BOYS AND GIRLS! DON'T TRY THIS WHILE YOU WERE ROLLING ON THE FREEWAY! IT'S VERY THE VERY DANGEROUS! THIS STUNT ARE PERFOMED BY A WELL TRAIN AND PROFESSIONAL STUNTMAN! sambung balik... dier terkene ngan helah aku... aku tgk kebelakang dier dah jln2 tp dier dah xbleh berhenti sebab kat belakang dier ader kereta lagi... nak tak nak, dier kene hadap jgk aku yg comel nie... aku tgu dier sampai tepi aku...

mamat gengster: baru dpt lesen ker?! (sambil membuat gaye gengster)
aku: kat dpn tu ko berhenti kejap bleh? aku nak cakap skit ngan ko
mamat gengster: xder hal!

lpas 50 meter kehadapan dier pon berhenti tepi, di susuli oleh aku... aku pegi ke kereta dier...

tempat: 50 meter dpn mcd skit!
hari: yang sama
waktu:7:53 p.m.

aku: ape ko jerit kat aku tadi?
mamat gengster: P***MAK! BODOH! (sambil wat muke gengster dier, dan awek nyer di sebelah tersenyum bangge)
aku: hehehehe... (gelak perli) ko P*** kan mak aku?! (melontarkan suara yg beramplitud tinggi sambil muka serius dan memadamkan muka comel aku)
mamat gengster: (tersentap) (keras) (kaku)
aku: ko tau x yg tadi tu jalan aku..? aku yang patut jalan... ko marah aku kenape?!
mamat gengster: aku pedulik aper?! aku nak cpt..! aku naik kereta! ko naik motor! kalo aku langgar ko tadi! mati katak ko kat situ!
aku: ko ingt jalan ni ko yang turap ker...? traffic light tu bpak ko yang setting? kalo bapak ko yang setting, ko boleh pegi maki bapak ko sekarang! (sambil menarik colar baju dier dr luar kereta mcm bdk2 skolah slalu wat tu)
mamat gengster: wey! aper nie wey?! xpyah ar main2 tarik baju! (awek yg gelak2 tadi dr gelak2 terus wat muke cemas sambil pegang balak dier, tau pon ko cuak..)
aku: ko beradab la skit bro... aku bleh maafkan ko kalo ko ckp baik2 ngan aku...
mamat gengster: org mcm ko nie maner bleh ckp elok2...!
aku: eh kerek plak ko nie!
awek mamat gengster: eh bang! dahla tu! dahla tu! kitorg mintak maaf! (sambil pandang aku dgn buat mk cuak)
aku:ish..! nasib baik dier sayang ko tau! kalo tak aku dah beduk dah muke ko nie! (kembali bertukar menjadi comel sambil melontarkan senyuman kearah awek dier)
mamat gengster: alahhhmakk ai..! xpuas hati jom la gadoh!
aku: ko xpyah la... bapak ko rambo! mak ko chyna! nenek ko power rangers! kirim salam kat Norh**** (terus belah dari kereta mamat gengster dan menuju ker motor berkuase besar aku selepas memaki hamun dengan ayat2 yg tidak masuk akal)
mamat gengster: (terkedu) (terkesima) (blur)

terus aku start motor aku dan jln... sbb aku dah lambat nak main futsal nie... mamat gengster tadi dtg lagi sebelah aku...

mamat gengster: bang! sorry bang! t'salah maki la plak...
aku: ko siap! aku jumpa akak ko, aku bg tau dier ko bwk kluar kereta bapak ko curi2... ko jaga baik..!

(aku terus memecut laju tanpa rase segan silu sambil bersiul lagu Whistle For The Choir nyanyian The Fratellis... fulamak! rase diri ni macam velentino rossi pon ader!


kupasan disebalik cerita:

aku mcm gengster jalanan bukan..? ha..! yang sebenar nyer aku kenal mamat yg bwk kereta tu... dier tu baru abis spm... akak dier satu kelas ngan aku dulu... tp dier xknal aku... membuat kan aku rase mcm nak pedajal org di malam hari... jadi plak tu..! mamat tu muke dah pucat abis.. tp buat2 berani... aku sebenar nyer dah nak tergelak besar dah time aku sergah dier... tp ku tahan juga... kalo korg nak tau.. mamat tu kecik jer... kalo kire ikut nisbah aku ngan dier aku(1):(3)dier... tak ke kelakar name nyer tu nak bertumbuk ngan org lagi besar dari kau..? haiiihh...! bdk2 yg baru abis skolah skang nie diorg mmg xder civic minded... aku pon pelik... maybe mak bpak suke saman cikgu kot skang nie... ntah la.. tp akak dier baik jer... lawa plak tu..! aiseyh..! ke situ plak wanpok nie!

p/s: aku score 8 bijik goal dgn berbekalkan lutut palsu (lutut ta.ya.pa.waw. kate mak aku) dan badan yang semcm tong drum nie, sehinggakan member2 aku yang lain pecah otak untuk memikirkan name samaran aku, samada Puyol atau Maradona. mereka juga telah bertukar menjadi beruk utk durasi masa selama 5 minit kerana terperanjat beruk dan tidak percaya yang hebat itu adalah aku. setelah 5 tahun aku tidak bersukan, aku masih berbisa. (wanpok riak! booooo! pg mati la ko wanpok! blah ar! wanpok gile! wanpok badan mcm ikan paus beluga! blah ar ko wanpok! masyarakat benci ko la wanpok!)

okey2! aku blah!
("mereka" jeles dgn aku, siapa "mereka"? ntah! aku pon tak tau. mungkin benar kata "mereka" aku nie gila)

sadakallahhulazim...

4 comments:

bvlgarigirl @ Arianna said...

Haha rupanya budak lagi. kenal kaka dia lak tuu..
ish ish cerita tu agak mendebarkan sebab saya ni tk suka gaduh2 di jalan raya sbb sangat penakut. sbb tu slalu kena buli kot

anisizatyA.J said...

haha..jgn lupa pakai helmet(tiba tiba je)

Long Talk, Tall, Dark n Handsome said...

bvlgarigirl: hahahahhaa.. mungkin ler kot..

Long Talk, Tall, Dark n Handsome said...

anisizatyA.J: ye..! saya ingt nasihat anda.!