Friday, March 13, 2009

Aper yg Cube dier sampaikan nie..? aku xpham la...

Amaran Keras: entri ini adalah sgt panjang ok... sblum korg bace entri nie.. aku nak nasihatkan.. agar korg xterase hati aper yg aku tulis. i'm not trying to be a hero or whatsoever. aku just nak bg pendapat aku jer...

mlm td aku chat ngan zack-u aka owner blog sepet...
dier bg tau aku ader org kutuk dier kat blog dier...
aku pon usha la link yg dier bg kat aku tu...
aku bc sumer yg dier tulis dan aper yg ader dlm cbox dier...
aku terkejut...
aku tau yg motif utama ko wat blog ni adlah utk ko suare kan pendapat ko...
tp skarang nie ramai org dah gune kan medium nie utk jadikan dairi or journal harian diorg..
xslah pon..
slagi xlanggar undang2 negare or hak asasi manusia...
dier kutuk famly sepet...
ngan akak2 sepet sumer kene...
aku xpham..
knaper ko sibuk sgt nak bc hal org, kalo ko menyampah...
stop reading thier blog and go somewhere else...
we don't need people like u...
aku tau dier nyampah kat fmly sepet sbb slalu tyang fmly diorg...
knaper ko mrh sgt..? ko jeles ker..? ko pnyer fmly xhepi mcm tu...?
kdang2 aku pon sndri hepi tgk fmly diorg...
diorg slalu wat aku t'senyum...
aku hepi secare x lngsung...
owner blog nie mmg aku xpham... aper yg dier cb smpai kan..
first thing yg dtg dlm otak aku ialah... this kind of people is such a rubbish...
aku akn counter blik aper yg dier tulis... walaupon aku xsehabat ahli politik...
aku akn kupas blik aper yg dier tulis...
are you ready kids..?
okey! lets go!

first thing first,
post dier yg pertama,

KONKRIT VS SUBJEKTIF

saya bukanlah seorang peguam ataupun pakar dalam bidang perundangan....tetapi setiap orang bukanlah pesalah atau penjenayah sebelum mereka terbukti bersalah.

pernahkah anda mendengar pepatah inggeris ini

"a person is innocent until proven guilty "

bukti yang cukup mantap adalah bukti yang konkrit dan bukannya bersifat subjektif dan terlalu umum, jika anda berhajat membuka apa-apa kes, fikir-fikirkanlah kembali bukti apa yang anda ada.

entry selepas ini adalah berkait rapat pandangan saya mengenai akta-akta berkaitan multimedia. ia adalah berdasarkan logik dan fikiran analitikal saya sahaja.

PENDAPAT AKU:
aku juge bkn seorag peguam. aku seorg plajar jurusan kejuruteraan yg jual burger kat tepi jln... aper yg dier ckp dlm entri dier ni ader btul nyer jgk...
aku sndri akui... dlm islam pon kiter kene siap ader saksi 3 org atau lebih utk menuduh seseorang itu bersalah atau tidak... okey... korg bc kan entri dier tu elok2... dier ckp entri ni adlah utk entri kedua nyer... mari kiter ke entri kedua..

entri kedua,

TIDAK PERLU HORMAT ORANG TUA
nampaknya saya sudah suka menulis blog,.....saya pernah menyatakan di entry yang lepas bahawa saya tidak menghormati orang tua. kenapa?

adakah saya berhak dilabelkan kurang ajar, itu terpulang pada anda untuk menilai, persepsi anda tidak sama dengan persepsi saya.....

KENAPA?

saya akan jelaskan di entry yang lain....

ye ajarlah anak-anak anda jangan menghormati orang tua....peace

PENDAPAT AKU:
tak tele lngsung dier pnyer entri... aku mulai xpham.. xper2... mungkin dier dah deleted dier pnyer entri yg sepatut nyer berkait dgn entri pertama... dah bc kan entri kedua dier nie..? sgt kurang ajar bukan..? sgt berani bukan..? aku tau dier cb smpai kan sesuatu.. tapi care penulisan dier sgt salah.. jgn hormat org tua..? aperkah itu..? adakah dier dilahirkan oleh sepasang beruk..? kalo dier dilahirkna oleh seorang beruk skali pon, dier tetap kene hormat beruk2 itu... kiter kene hormat org tua... dier siap sruh ajarlah anak-anak anda jgn hormat org tua... apekah ini..?
dier berfikir pkai modula oblongata jer ker..? dier nie sk wat reader dier t'tnyer2... sk main kait2 dgn entri dier... mari kiter ke entri ketiga yg dier dah kait kan... mari!!!!

entri dier yg ketiga,

wajarkah hormat org tua!!!
satu persoalan bermain difikiran saya wajar kah kita menghormati orang tua....

bagi saya tidak perlu, kenapa kita perlu hormat pada golongan tua atas sebab mereka mempunyai angka umur yang besar..... kelakar bukan....adakah kita menghormati pada angka atau tuan punya badan.....fikirkan...ye orang tua pun ada merogol cucu....fikirkan lagi....

saya menghormati orang bukan kerana mereka tua atau sudah berumur besar .........saya menghormati sesiapa asalkan mereka mempunyai keperibadian yang baik....anak kecil pun wajar dihormati.

Pada pendapat saya, rasa hormat juga wajar dan sepatutnya ditunjukkan atau dimulakan daripada golongan tua kepada golongan muda....ya kerana mereka ini adalah role model kepada generasi muda....mereka juga sudah banyak makan garam kan....

PENDAPAT AKU:
dier ni tnyer soalan ker marah? cube korg tgk tajuk entri dier.. pastu korg tgk ayat pertama dier..? dier persoalkan wajarkah kiter hormat org tua...? tp dgn meletak kan simbol "!".. bukan kah sepatut nyer dier ltak tande "?"... skolah maner aku pon xtau la dier nie... ckgu bahase mlayu dier mati ker aper time ajar penggunaan tande seru dan tanda soal... okey kiter masuk dlm isi2 dier... dier kater kiter xpyah hormat dgn org tua sbb umur dier lbih tua dr kiter... aku xpasti sama ade dier nia kafir ker murtad ker.. sbb aku rase nabi muhammad junjungan kiter pon ader pesan... horamat lah akan org tua yg melahirkan mu dan sekeliling nya... kiter just assumed dier nie xdpt bimbingan agama yg secukup nyer... masalah nyer... kiter bkn hormat org tua sbb umur... sbb mereka adlah org tua... tnpa mereka kiter xder... diorg dah bersusah payah bg negare kiter aman.. ko celik2 mate dunia nie aman.. ko nak aper lg... kat saper ko ptut trime kasih..? aduh.. sedih nyer aku... dier kater org tua pon rogol bdk2 atau cucu mereka sndri... itu adlah golongan yg tidak berhati perut dan manusia menyerupai binatang... patut kah semua warga tua mendapat balasan yg setimpal..? kalo mcam tu.. patut ker kiter pupus kan semut sbb slalu hurung makan kiter..? xder semut xlengkap dunia nie... fikir sndri... kalo dier rase begitu, jgn marah kalo ader org lain memaki hamun org tau dier... dier yg suruh buat mcm tu... lpas tu sruh org tua hormat org muda... aku dah hidup 21 tahun nie, xder pon org tua yg kurang ajar dgn aku slagi aku x kurang ajar dgn diorg... lain la kalau ko pg sound org tua xtentu psal dgn menyuarakan suara muda ko yg masih xckup garam.. mmg kene maki blik ler... diorg dah lame mkn garam dr kiter... ingt skit... org xkan sentuh kiter kalo kiter xsentuh org bukan..? aku skong dier kater dier hormat org sbb keperibadian seseorg itu.. itu btul... tp ader juga org yg peribadi dier xelok... tp dier masih ader sesuatu utk dier berikan kpd masyarakat.. kiter jer yg xsdar...
dier kater lg dier hormat bdk kecik... mmg patut pon.. bkn budak jer... binatang pon kiter kene hormat... dier tipu kalo dier kate dier xpernah jentik atau tolak kucing pakai kaki dier... alam sekitar pon kiter kene hormat... dier lagi skali bhong kalo dier kater dier xprnah buang sampah kat tmpat yg x sepatut nyer... dier masih warge rakyat malaysia... xtaula kalo dier nie br dpt PR n sblum nie tgl kan singapura... kalo nak tulis kene bg tau sumer sbb2 ko pnyer idealism tu.. kalo x msg x smpai.. mcm skarang ni ha... ish2.. kesian btol aku kat bdk nie....
kiter ke entri yg seterus nyer... maaf sedikit emo disitu ya...

entri yg keempat,

IPOH BANDAR CINA
saya suka tinggal di IPOH...........
saya suka melihat kerajinan bangsa cina.............
itulah insprasi saya...............


saya berasa amat dengki dengan lot-lot kilang cina yang besar di tepi jalan..............
saya seringkali tertanya-tanya bagaimana mereka boleh membina sebuah kilang yang besar.....

MELAYU pemalas memang tidak layak tinggal di IPOH....
anda akan jauh ketinggalan......

sebab itu saya mahu terus tinggal di IPOH.............
jiwa saya cukup kuat untuk bersaing......
adakah saya patut berhijrah ke PULAU PINANG kerana cabaran di sana lebih tinggi, persaingan amat sengit.................

next entry saya pula adalah berkaitan dengan isu politik semasa di Perak......

PENDAPAT AKU:
nmpak sgt dier nie xprnah kluar dr ipoh dier tu... bleh ker ko tgl kat satu tmpat sbb ko nak tgl kat situ... kalo mak bpak ko nak pindah tmpat lain ko xnak pndah..? ko luper daratan ke aper..?
bg aku, kiter xpyah nak tnjuk yg kiter ni hebat kat tmpat sndri.. sepatut nyer dier kluar dan majukan tempat lain dan lebel kan tmpat tu maju dgn tokey melayu... kalo dier nie melayu la..
aku xrase mcm dier ni melayu pon... ader pepatah melayu berbunyi.. takkan melayu hilang didunia, dicampak melayu ker tgh lautan bleh m'jadi pulau.. dier kater melayu pemalas... dier prnah pkir x psal nak tlg bangse sndri... knaper xtlg.. org cine dier tlg bangse dier sndri... sbb ader melayu mcm dier ni la melayu kiter pnyer imej jatuh... dier nie ader potensi utk jadi gunting dlm lipatan... dier ckp lagi yg dier lyak tgl kat ipoh... sbb jiwe dier kuat utk bersiang ngan cine2 kat situ... dier skang tgl ngan mak bpak dier... dier dah berjaye ke tgl sorg2 kat ipoh tnpa bergantung dgn mak bpak dier dan berjaya mcm cine2 kat situ.. kalo blom sila buat dgn secepat yg mungkin... dier tnyer lagi, patut ker dier pg ke pulau pinang utk bersaing... wei... kalo setakat nak jd hero/heroin kampung baik xpyah... aku suggest ko pg kat amerika sane nun... ko bersaing ngan diorg kat saner.. dah berjaya baru ko blik sembang ngan kitorg.. kalo x ko ddk saner smpai tua... kitorg x perlu kan ko... byk lg aku nka ckp sbnar nyer tp nnt tkut korg xbace plak... kiter ke entri sterusnyer...

entri dier yg kelima,

PENSYARAH "kuli" STUDENT
anda setuju dengan tajuk di atas.........

kebanyakan pelajar mereka tidak tahu sebenarnya pensyarah bekerja untuk mereka.....

kita adalah pelanggan kerana kita membeli perkhidmatan mereka................

lihatlah berapa banyak hutang PTPTN anda...........

jadi kenapa sesetangah pelajar berasa takut dengan para pensyarah...............................

sepatutnya merekalah yang perlu takut dengan para pelajar.........

saya ada sebabnya.......nanti saya akan bincangkan di entry yang lain

saya juga akan menceritakan pengalaman saya bergaduh dengan pensyarah....sungguh dramatik sekali.......

PENDAPAT AKU:
korg dah bace kan entri dier..? pelik bukan..? inilah natijah nyer sekira anda tidak hormat org lain... dier dok sembang baek pnyer kat entri sblum ni psal hormat... dier xreti nak hormat org...
kiter dah nmpak kesan dier kat situ... dier ingt pensyarah nak sgt ajr dier yg bodoh sombong tu..? aku juga seorang student, aku pham selok belok blajar nie... ko xpyah nak poyo la... ko ingt org respect ko gadoh ngan pensyarah ko..? ko xsdar yg ko tlah jatuhkan air muka ko dpn org lain... dier tnyer knape kiter kene tkut dgn pensyarah..? kiter bkn takut.. kiter hormat... kiter melayu penuh dgn adab dan sopan santun... xtaula dier ni ader ke tidak... nak ckp psl hak ko sbgai pengguna..? ko prnah bc piagam kolej atau universiti ko..? aku rs sumer universiti skang menggunakan self learning method... lecturer hanya bg ko isi2 pnting.. dan ko kene carik bnde tu sndri.. itu lah yg kiter pnggil self learning.. univrsiti aku sndri buat moto "a learning university"... sbb aper.. sbb xnak bg melayu mcm kiter ni mlas.. kiter bleh pkir sndri pembaca2 sekalian... dier ni kalo xgadoh sbb pensyarah xajar smpai dier pham atau dier dpt mrkah test or quiz rendah... pensyarah bg markah skit sbb dier nak korg ader kualiti biler korg dah graduate nnt... dan dier ader sebut yg pensyarah kene takut dgn pelajar..? knape..? sbb kiter planggan..? come on..!
aku mlas nak hurai lebih2 lagi... bleh jer kalo aku nak.. tp aku mlas...

ader 2 lg entri seterusnyer.. tp membabitkan hal2 politik..
aku bkn xnka kupas... tp aku mlas.. sbb hal politik ni... kalo ko gadoh smpai kiamat pon xkan abis... korg bc la sndri kat blog dier.. dan korg komen la sndri...

http://pinkygreenyareugly.blogspot.com/

KESIMPULAN AKU:
dier ni hanyer bdk hingusan yg cuber memporak perande kan hidup dier sndri dgn mencari musuh disana sini... in other words, dier ni adlah seorg chedet wannabe... tp chedet dah stabil.. dier pkir sumer aper yg dier tulis... dier adlah seorg yg b'fikir panjang... tp bdk nie... dier nier adlah seorg yg bersuara lantang tetapi pengecut tahap dewa... berani bersuara tp xletak name atau gmbar dier dl blog dier... atleast tnjuk mk sbnar ko or rmbut ko... sbb org pon bleh menilai ko dr paras rupe ko mcm maner ko nilai famly zack-u dan lain2... aku ckup pantang biler ko ber main dgn sentimen bangse... ko ckp melayu lemah... aku berdiri sebagai seornag melayu yg gagah yg akn tolong melayu2 yg lemah nie... ingt... kiter bkn hidup perlu berseorangan... kiter kene hidup b'masyarakat... itu slah satu aper yg bpak aku ajar sebagai seorg melayu yg ader maruah dier sndri...


5 comments:

sepet a.k.a zack_u said...

oh..dia tu mmg pelik..
aku pon sgt tak paham..

semoge dia cepat sedar...hehehe!!

aku rase dia ni saket kot..
contoh cam..emm..gile ke...
mungkin dia stress...
tak dapat kaseh sayang...
dats y kot jadi camtu..huhuhu

||alis|| said...

20% dari dia adalah benar.

just

dia ada masalah dengan jiwanya.

tapi rasanya semua begitu, bukan?

Long Talk, Tall, Dark n Handsome said...

hurmmm...
rase nyer la...
dier mmg ader msalah jiwe...
tp, survey m'gatakan yg org m'sia nie mmg sk berbohong biler tnyer ader mssslah jiwe ke tidak..?
itu yg m'buat kan kiter a truly malaysian..!!!
hahahaha...
bdk ni dier trus tnjuk dier pnyer mslah jiwe... myabe dier singaporean kot..
hehehehe...
entri seterus nyer psal maslah jiwe...
ngenghengeh... bleh ker kak alis..?

||alis|| said...

boleh je awak... buat la.. ada info nak baca and share :)

Ceera said...

dia mental

senang cakap.. hehe